Séquia de Quart

onofre cubells gimeno D. Onofre Cubells Gimeno

Síndic de la Séquia de Quart

El tram comú de la séquia de Quart - Benacher - Faitanar , s'estén pel terme municicipal de Manises . A l'altura del poble de Manises , passa per entre les cases i una terrassa fluvial en la que fa segles es va crear l'horta del poble , regada directament per boqueres obertes a la mateixa séquia-mare , una d'elles és la que dóna origen a la séquia independent de Faitanar .

Després de passar per davall de diverses fàbriques antigues de la població , la séquia comuna gira cap al sud per remuntar el barranc del Salt d'Aigua i creuar per un antiquíssim aqüeducte reconstruït moltes vegades , els Arquets de Manises , entrant finalment en el terme municipal de Quart de Poblet i repartint l'aigua entre les séquies de Quart i Benàger . D'este conjunt , encara es conserva el seu assut històric , el primer, que pren aigües del riu (situat a uns tres quilòmetres de Manises i a uns 500 metres aigües avall de l'assut de Montcada ) , l'aqüeducte dels Arquets , una central hidroelèctrica de principis del segle XX ( al costat de l'antic molí de Daroqui , que va implicar la construcció d'un canal de majors dimensions ) i les llengües del sistema . La construcció de la central hidroelèctrica de Daroqui , en el 1905 -hui en dia abandonada - va obligar a ampliar la capacitat del canal des de l'assut fins a ella , les comunitats de regants de Quart i Benáger - Faitanar van concedir el pas d'aigües per a la central conservant la propietat.

quart

L'aqüeducte dels Arquets servix per passar l'aigua de la séquia sobre el barranc del Salt de l'Aigua, al límit oriental del terme municipal de Manises i ja prop del de Quart de Poblet, sempre va despertar l'interés dels estudiosos i, molt possiblement, fora de l'època romana. Amb els seus 230 metres de longitud, consta de 28 arcs de diverses dimensions de llum, molt reforçats i intervinguts al llarg dels segles (Ja el Rei Conqueridor, en 1273 parla del seu mal estat i de la necessitat de restaurar). Constituix l'obra de majors dimensions d'arquitectura hidràulica de les séquies de la Vega de Valéncia i l'única representació d'un aqüeducte de grans dimensions a la comarca

 

Secretaria: Plaça Manises nº2-10º 46003 València tlf: 96 391 83 43 Contacte: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Galeria d'imatges