Séquia de Rascanya

enrique aguilar valls D. Enrique Aguilar Valls

Síndic de la Séquia de Rascanya

La séquia mare de Rascanya , última en el marge esquerre del riu , va deixar d'utilitzar el seu assut després de la riuada de 1957 , igual que els assuts de Rovella i Favara , hui , la seua presa es troba en l'assut del Repartiment . Entra a la ciutat per on es trobaven instal·lats els molins dels frares i del Sol i pel carrer Vall de la Ballestera , creuant Pius XII , cap a l'avinguda de Campanar i , travessant la antiga ciutat sanitària La Fe , seguint el carrer Joaquín Ballester , es creua amb la séquia de Mestalla i s'interna al barri de Marxalenes , cap a l'avinguda de la Constitució , després de creuar el barri de Torrefiel , ja a cel descobert , rep pel seu marge esquerre les aportacions de diversos braçals de la séquia de Mestalla i , regant el plà de Sant Bernat i hort de Sant Miquel , paral·lela al barranc del Palmaret , penetra el terme de Tavernes Blanques dividint-se en el molí Canyars en dos llengües : la d'Alboraia i la d'Almàssera .

El braç d'Alboraia , que ix del canal dret de les llengües , creua el casc de Tavernes Blanques i torna a eixir a la llum a l'est de la població , prop del terme d'Alboraia per tornar-se a subdividir en la part septentrional en les llengües de Gaiato i Miracle en dos nous canals : el primer creua per mitjà d'un sifó el barranc del Carraixet cap al nord , el segon deriva cap al mar al sud del citat barranc cap a la platja d'Alboraia.

rascanya

El braç d'Almàssera creua , així mateix, el barranc del Carraixet mitjançant sifó i rega el terme municipal de la població , a més de Meliana , amb diferents braços . Després de donar origen als braços de la Creu i de la Alquerieta es dividirà en dos braços , el de la Plaça i el de la Cadena , el braç de la Plaça seguix fins al mar i rega el terme d'Almassera i part del de Alboraia fins al mar , d'un altre braç , el de la Cadena , se separa del braç de Gardi , del qual naixeran els del Rollet , Anoneret i Cigala , mentres que el braç de la Cadena arribarà fins a la séquia de Sant Vicent , que compartix amb la Reial Séquia de Moncada .

 

 

Secretaria: Plaça. Constitució nº 19.- 46120 ALBORAYA.- Tel. 96 186 00 02 Contacte: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Galeria d'imatges