El Congrés Internacional sobre Dret i Gestió de l'Aigua: 'Aguas, vies, coneixements en la Península Ibèrica des de l'Imperi Romà fins al poder Musulmán', que té lloc en la Universitat Miguel Hernández d'Elx (UMH), ha celebrat una jornada de camp, amb visita a la sessió del Tribunal de les Aigües i a l'horta de València, el dijous 22 de maig.

Es tracta d'una trobada científica que analitza la gestió de l'aigua i els recursos hídrics en la Península Ibèrica durant l’època antiga, romana, visigoda i musulmana, des de l'àmbit del seu desenrotllament estructural i arquitectònic, així com el seu règim jurídic, jurisdicció i desenrotllament econòmic.

La jornada ha començat a les 11.00 hs en la Casa Vestuari del Tribunal de les Aigües, on els congressistes han segut rebuts pel Director General de l'Aigua de la Generalitat Valenciana, José Alberto Comos, i el President del Tribunal de les Aigües, Enrique Aguilar.

El lletrat assessor del Tribunal de les Aigües Javier Pastor ha pronunciat una xarrada explicativa sobre la mil·lenària institució, la seua història i funcionament, i ha guiat als congressistes en la seua visita a la sessió plenària del Tribunal.

Així mateix, el catedràtic de la Universitat Lliure de Berlín, Dr. Ignacio Czeghun, director científic del congrés, ha firmat en el Llibre de Visites del Tribunal. A la vesprada, al Palau de Colomina, el professor Luis Pablo Martínez, inspector de Patrimoni de Patrimoni Moble de la Generalitat Valenciana, ha pronunciat una conferència sobre el Tribunal de les Aigües.

Mentres que el professor de la Universitat de València Josep Torró Abad ha parlat sobre l'Ordenació de l'espai agrari en l'època musulmana a València.

Després de les conferències, s'ha realitzat una visita guiada al Museu de l'Horta (Almàssera) i a l'Agromuseu de Vera (Alboraya), tots dos en l'àrea d'influència de la Séquia de Rascanya, a fi que els investigadors pogueren visitar l'horta de València i degustar un producte típic i autòcton com és l'orxata de xufa.

Visita al Tribunal

Explicació als congresistesFirma en el Llibre de VisitesPonències del CongrésMuseu de l'HortaAgromuseu de Vera