Séquia de Mestalla

ramon vicent pastor D. Ramón Vicent Pastor

Síndic de la Séquia de Mestalla

Des de la banda esquerra del riu Túria , la séquia de Mestalla , amb els seus tres braços : Petra , Rambla Escarmada , Rambla Rams i Algirós , tradicionalment proveia a una sèrie de molins . Algun d'ells documentat en temps de Jaume I, dels més importants de l'horta de Valéncia , ja hui desapareguts en la seua totalitat per el creixement de la ciutat .

Rega , històricament , la zona més immediata a la ciutat de Valéncia , estenent el seu perímetre de reg a la vora de la mar a les barriades del Grau , Cabanyal i Malva-rosa . És possible que esta séquia siga la suma d'atres séquies anteriors independents , sent actualment la més afectada per el creixement de la ciutat .

El seu assut , aigües amunt de l'assut de Rascanya , es troba entre els termes de Manises i Paterna. La séquia mare amb les seues 14 files i els seus quatre braços , s'aproxima a la ciutat per l'horta de Campanar .

La primera bifurcació de la séquia la constituix l'anomenat braç de Petra , poc més allà del cementeri de Campanar , que arribant a la ciutat per els voltants del centre hospitalari Arnau de Vilanova i el carrer de la Safor , va a buscar el carrer Dr . Nicasio Benlloch i , per l'avinguda General Avilés , creuant Joan XXII , busca el camí de Montcada aon , en les seues llengues , es dividix en dos braços : un que es dirigix ​​cap al Poble Nou i Carpesa i un altre , anomenat Sant Jeroni , que s'interna al barri de Torrefiel .

Un altre braç voreja el nou Mestalla i , creuant les avingudes de General Avilés i Campanar s'interna al barri de Tendetes .

La séquia mare de Mestalla , creuant l'avinguda Corts Valencianes , s'interna per el barri de Tendetes aproximant-se al riu i al raval de Sant Antoni o barri de Morvedre , creua els terrenys de l'Estació Valenciana i , en creuar el carrer Alboraia , es subdividix i és on naixen els braços de Escamarda i Rams . El primer, seguirà per el convent de carmelites a Genaro Lahuerta , aon es tornarà a dividir en els braços d'Alegret i els files ( Fonda i Ampla ) regant , amb el principal de Escamarda , les zones de Benimaclet , camí de Vera i tota la zona que comprén la Universitat Politècnica . El braç de Rams , es dirigix ​​cap als Jardins del Real i l'avinguda de Blasco Ibáñez i , seguint el traçat del carrer d'Arts Gràfiques es subdividirà en el braç de l'Arquet , que creuarà Blasco Ibáñez i l'avinguda de Catalunya en direcció cap a la malva-rosa, mentres que el braç de Rams seguix cap a l'estadi de Mestalla , creua l'avinguda d'Aragó i s'interna al barri de Sant Josep per dirigir-se, finalment , cap al bulevard de Serraria.

mestalla

El braç d'Algirós es separa de la séquia de Mestalla a l'altura de l'avinguda de Burjassot, aproximant-se al marge esquerre del riu i, creuant els Jardins del Real i vorejant els Jardins de Monforte, penetra pel carrer Dr Moliner al de Misser Mascó, en la part sud de l'estadi Mestalla, es ramifica en diferents braços: ullal de Sales i braços d'Algirós, de Roca, séquia del Gas, del molí de les Fonts i de Carmona. Tot això en la zona compresa pels barris de Ciutat Jardí, Albors, Ayora, Camí Fondo, la Creu del Grau i Peñarroja. Pocs elements arquitectònics queden del sistema hidràulic de l'antiga séquia: l'assut del segle XVII en les seues goles, almenara i comportes, entre canyars del riu, algunes llengües i uns quants molins (quatre dels 23 que hi havia a principis del segle XX).

 

Secretaria: C/. Náquera nº 8.- 46003 VALENCIA.- Tel. 96 391 16 01 Contacte: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Galeria d'imatges